dimarts, 24 de gener de 2012

El Ple aprova iniciar els treballs previs a la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Al llarg de 2012 els diferents grups municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú encetaran els treballs previs a la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Així es va aprovar en el Ple extraordinari celebrat ahir dilluns a proposta dels grups municipals del PSC i d'ICV. L'únic punt de l'ordre del dia va ser aprovat amb els vots a favor de CiU, PSC, CUP, ICV i el vot en contra del PP. La proposta inicial va patir algunes variacions aportades des de CiU i la CUP per tal de poder tirar endavant.

Des del Grup Municipal Socialista, Joan Ignasi Elena va defensar la redacció d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) argumentant que l'actual té ja deu anys i que al llarg d'aquest temps han canviat moltes coses i que "estem en un bon moment per aturar-nos i reflexionar sobre el full de ruta del POUM ja que el vigent té errors conseqüència de l'evolució de la ciutat". Elena va afirmar que aquesta qüestió forma part del programa electoral del seu grup i que es tracta d'un treball "que és llarg i requereix de temps i consens, i és bo fer-ho en el termini d'un mandat". Joan Ignasi Elena argumentà que "El POUM ens ha de servir per a fer més coses com redefinir sectors de creixement de la ciutat i la seva temporalització, o el tractament del sol no urbanitzable, o l'anàlisi de les polítiques d'habitatge, o solucions puntuals a indústries que volen romandre a la nostra ciutat, o sobre la mobilitat, o sobre les urbanitzacions periurbanes. El POUM també haurà de contemplar nous emplaçaments per a l'activitat productiva i sòl públic per a la creació d'activitat econòmica". Sobre la suspensió de llicències que suposaria l'inici de la redacció d'un nou Pla General Elena va dir que "un POUM no fa perdre cap oportunitat econòmica. Primer s'ha de reflexionar i cal calendaritzar les accions per generar els consensos necessaris i per això cal iniciar aquest camí de forma immediata".
Iolanda Sánchez, des d'ICV, va començar la seva intervenció dient que el seu grup demana un debat i un consens per parlar dels grans temes de la ciutat a través del POUM i generar noves oportunitats. Per Sánchez la revisió del POUM "genera oportunitats com l'oportunitat de recuperar la construcció comunitària. Cal fer aquest esforç en imaginar la ciutat que volem i posar en valor allò que funciona be. Cal dotar-nos de mecanismes actius de gestió per generar nous fluxos i pols d'atracció d'activitat econòmica". La regidora d'ICV va finalitzar la seva intervenció demanant que al pressupost municipal de 2012 figurés una veu que contemples l'inici de la redacció d'un nou POUM.

Des del govern municipal de CiU, Francesc Xavier Sánchez va iniciar la seva intervenció manifestant que el govern "no té por a debatre res, però no tenim clar si la modificació del POUM serà positiva o no per Vilanova i la Geltrú. Voldríem saber si, des del punt de vista ciutadà, la revisió del POUM és o no és necessària". Per Sánchez sobre aquest tema "cal fer una reflexió profunda més enllà d'un Ple municipal on tothom pugui dir la seva. Això ens obliga a fer un esforç des de la política i incorporar al debat els diferents agents socials." El regidor va anunciar que l'alcaldessa Neus Lloveras estava iniciant converses amb la resta de forces polítiques municipals per a obrir un Pacte de Ciutat "on poder parlar de totes aquestes matèries i veure quins temes son susceptibles de consens". Sánchez però va condicionar el vot favorable de CiU a dos canvis. El primer a ampliar a un any, i no a tres mesos, el període de debat abans d'iniciar la redacció del POUM i el segon a la valoració del que suposarà aquest fet a les finances municipals. Tot i que la nova redacció d'un POUM no figurava al programa electoral de CiU, Sánchez va mostrar la predisposició del govern "a parlar, tot i que hi ha mesures menys costoses que iniciar la redacció d'un nou Pla General. Però si ens hi posem cal fer-ho bé, sense apriorismes, i arribar a un model de ciutat amb el que tots plegats ens sentim còmodes".

Per la seva banda, des del grup municipal de la CUP, Marc Font va manifestar estar d'acord en iniciar els treballs per redactar un nou POUM per "fer-lo més racional, més sostenible i opinat pels vilanovins i vilanovines. El POUM és una de les reivindicacions més importants de la CUP. Ja el 2006 denunciàvem els models i el ritme de creixement de la ciutat. La necessitat d'un nou planejament no neix avui ni a les passades eleccions. Ja fa temps que la CUP parla amb el govern per fer veure la necessitat d'un nou POUM que hem de fer entre tots, cercant les complicitats necessàries". Tot i això Font va mostrar el seu recel cap el PSC i ICV. "No entenem l'estratègia del PSC i ICV que fins fa poc han governat. L'anterior mandat només la CUP reclamava aquest fet. Ens van tractar d'il·lusos, d'utòpics o de fer urbanisme angelical. El text de la seva proposta ens va arribar tancat i sense capacitat de modificació. Ens fa por que sigui una cortina de fum per tapar la seva manca d'implicació en el pressupost i en la situació financera de l'Ajuntament quan haurien de col·laborar molt més en aquest tema". La CUP, que finalment va votar favor, va condicionar aquest vot a l'eliminació de dos punts que feien referència al desenvolupament de l'Eixample Nord i a la possibilitat que PIVSAM fos l'encarregada de la redacció.

Finalment, Santi Rodríguez des del Partit Popular va anunciar el vot en contra de la seva formació tant amb argument econòmics com polítics. "Econòmicament s'intenta minimitzar el possible impacte d'una suspensió de llicències quan el principal problema son les incerteses que genera la revisió del POUM. Es tracta d'un procés molt costós i, sabent quina és la situació econòmica de l'ajuntament, això encara genera més incerteses." Rodríguez va manifestar que el PP l'any 2007 aconsellava la revisió però que ara no figurava al seu programa electoral. "No és el moment adequat i no coincidirem en algunes qüestions com l'Ortoll o poder veure un nucli antic unificat. No hi ha una majoria política suficientment estable per tirar endavant la revisió del POUM amb les garanties suficients. Ens tira enrere l'aritmètica política municipal. A més cal tenir en compte que no partim de zero". Tot i el vot en contra, Santi Rodríguez va anunciar que si s'aprovava el punt, el PP participaria activament al debat "amb les millors aportacions que siguem capaços de fer però des del convenciment que avui estem cometent un error".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada